
Hrana și gătitul
Din cele mai vechi timpuri, omul a fost preocupat de hrană. Felul în care ne hrănim și căutarea constantă de noi surse de hrană reprezintă doi dintre factorii importanți ai dezvoltării umane. Putem spune că istoria noastră ca specie este strâns legată de ceea ce ne trece prin stomac. Și pentru că ne petrecem o bună parte din timp hranindu-ne sau cu activități strâns legate de hrana, este foarte important să conștientizăm ce și cum mâncăm.
Bucătarul, mai mult decât ceilalți, trebuie să fie conștient de tot ce înseamnă arta și tehnica preparării alimentelor. În continuare, ne vom ocupa de diverse tipuri de gătire. Dar, ca să ajungem la acest lucru, este necesar să ne însușim noțiunea de gătit.
De-a lungul timpului, omul a observat că prin influența sa asupra alimentelor poate face hrana mai sigură pentru consum, mai digerabilă și în același timp poate influența câteodată în bine gustul mâncării.
Ce înseamnă gătitul?
Pe scurt, definiția gătirii ar fi următoarea: prin gătire înțelegem totalitatea modalităților și tehnicilor de intervenție a omului asupra stării naturale a alimentelor. Rezultatul gătirii este alterarea gustului și stării inițiale a alimentelor. Inițial, scopurile gătirii erau următoarele: transformarea alimentelor greu digerabile sau periculoase pentru sănătatea umana în alimente ușor de digerat și conservarea alimentelor pentru perioadele în care hrana nu se mai găsea din abundență. Din acest punct de vedere, doi factori de o importanță covârșitoare au fost descoperirea focului și sarea. Începând din paleolitic și până în prezent, nu putem concepe o bucătărie fără o sursă de foc, la fel cum sarea, până la invenția frigiderelor în secolul 19, a fost principala modalitate de conservare a alimentelor. Apa, de asemenea, joacă un rol foarte important în istoria bucătăriei. Spălarea alimentelor în apă, în opinie personală, nu este un tip de gătire, chiar dacă face alimentele mai sigure pentru consum. Ea nu intervine însă asupra stării naturale a alimentelor.
Unii ar putea spune că nu există gătire fară foc. Însă, dacă este să ne luăm după definiția de mai sus, fermentarea legumelor și transformarea lor în murături pentru iarnă reprezintă tot o tehnică de gătire. Și exemplele pot continua.
Cel mai indicat ar fi să încercam o clasificare a metodelor și tipurilor de gătire în funcție de factorul principal de schimbare a stării inițiale a alimentelor.
Nota din recenzii
Lasa o recenzie
Ce nota merita acest curs ?